Hemmeligheten bak en perfekt hårfarge

Hemmeligheten bak en perfekt hårfarge

Hårfarging kan virke skummelt og komplisert, men det trenger det ikke å være! Med litt forståelse for grunnleggende fargeteori, kan du få det håret du alltid har drømt om.

For å forstå hårfarging, må vi først forstå hårets oppbygging. Alle hårstrå er bygget opp av primærfargene Rødt, Gult og Blått. Det er mengden primærfarge som avgjør fargen på håret. Dette måler vi i en skala fra 1 – 10, der 1 er sort og 10 er platina blond. Dette kaller vi for tonehøydeskala, en tabell med alle tonehøydene. Se tabellen her.

Vi har også en tabell som viser de underliggende pigmentene på tonehøydene. Denne tabellen kalles en Underlagstabell. Når et hårstrå lysner, med naturlig eller kunstig lysning, forsvinner alltid det blå pigmentet først og de gylne pigmentene blir igjen. Underlagstabellen viser mengden gule, oransje og røde pigmenter som befinner seg på hver tonehøyde. Dette forklarer hvorfor håret kan oppfattes mer gyldent/varmt etter en solfylt sommer.

Alle hårstrå er bygget opp av primærfargene Rødt, Gult og Blått. Det er mengden primærfarge som avgjør tonehøyden på håret.

Når det kommer til farging av håret, er det viktig å vite at det ikke bare er tonehøyden som avgjør resultatet. Vi har også fargestjerna, som består av primær, sekundær og komplementære farger. Nøytralisering av uønskede reflekser skjer ved å bruke komplementære farger. Hvis håret ditt er blitt for gult, nøytraliserer du med lilla. Hvis håret er oransje, nøytraliserer du med blått. Noen ganger kan håret oppfattes som litt gult/oransje, i dette tilfellet må du nøytralisere med både lilla og blått. Her kan du lese mer om fargestjerna.

Når det kommer til tallene på hårfargene, kan det være litt forvirrende. Men det er egentlig enkelt å forstå. Tallene er «navnet» på fargene, og rekkefølgen indikerer mengden. Det første tallet er tonehøyden på fargen, mens tallene etter punktum forteller hvilke reflekser den inneholder. Les mer om fargelære her.