Hårets oppbygging

Klør du i hode over hvorfor fargen ikke blir slik du ønsker? Vi er her for å gi deg innsikt i hva som skjer under en fargebehandling. Hvordan teorien henger sammen med hvordan resultatet blir. Hydrogenperoksid (h2o2) blandes alltid sammen med blekepulver eller en fargetube, denne gjøre at man får en form for opplysning av håret. Når et hår lysner vil alltid de kalde pigmentene forsvinne først ut av håret.  

Alle hårstrå er bygget opp av primærfargene Rødt, Gult og Blått. Det er mengden primærfarge som avgjør tonehøyden på håret. Vi har en tonehøydeskala, en tabell med alle tonehøydene. Denne skalaen går fra 1 – 10 der 1 er sort og 10 er platina blond. Alle naturlige hårfarger finner du i tabellen.

Til høyre for tonehøydeskalaen en tabell som viser de underliggende varme pigmentene på tonehøydene. Denne tabellen kalles en Underlagstabell.

Når et hårstrå lysner, med naturlig eller kunstig lysning, forsvinner alltid det blå pigmentet først og de varme pigmentene kommer til syne. Underlagstabellen viser mengden gule, oransje og røde pigmenter som befinner seg i håret naturlig. Dette forklarer hvorfor håret oppfattes mer gyldent/varmt etter en solfylt sommer. Eller hvorfor håret blir gyldent når man jobber med lysning. Fra et mørkt til lyst hår, vil du være innom hele denne tabellen på veien til et blondt hår.

Når man jobber med bleking vil det blå pigmentet være borte i løpet av 2 min og kun de varme pigmentene sitter igjen. Når man jobber med hårfarge vil en høyere styrke på h2o2 gi mer lysning og dermed vil de varm pigmentene komme mer til syne. Varme nyansene kan nøytraliseres, da benyttes komplementær fargen. Komplementær fargen er den fargen som står ovenfor i fargestjerna. Les mer om fargestjerna her